MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ
2024 YILI (BAP BİRİMİ) 2. PROJE ÇAĞRISINA DAİR
DUYURU
Üniversitemiz bilimsel yayın ve projeler vasıtasıyla, akademisyenlerinin gelişimine katkı sunmayı amaçlarken, aynı zamanda yüksek lisans ve doktora programları ile de genç bilim insanlarını desteklemeyi hedeflemektedir. Bu amaçla BAP Komisyonu kararıyla Kapsamlı Araştırma Projeleri (4901); Lisansüstü Tez Projeleri (4902), Doktora Sonrası Araştırma Projeleri (4909) alanlarında proje çağrısına çıkılmasına karar verilmiştir.
Amaç ve Hedefler
Başvurusu yapılan, hakem süreci olumlu sonuçlanan ve komisyon tarafından da desteklenmesi uygun görülen projelerin uygulanması için destek verilecektir. Dünya ve ülkemizin içerisinde olduğu koşullar da göz önüne alınarak projelerin gerçekçi, katma değer yaratacak, toplumsal fayda sağlayacak ve orijinal projeler olması bu başvuru sürecinde önem arz etmektedir.
Proje Başvuruları ve Bursiyer Ödemeleri
Proje başvuruları, BAP Otomasyonu (http://bap.alparslan.edu.tr/index.php?act=login) üzerinden yapılacaktır. Lisansüstü Tez Projeleri (4902) destek miktarları için üst limit 15.000 TL, Üniversite Sanayi İş Birliği için 70.000 TL (Bu başvuru, yürütücüsü İnönü Üniversitesinden olmak koşuluyla sadece İnönü Üniversitesine yapılabilecektir. Bu başvuru türünde yıl boyunca başvuru yapılabilmektedir) olarak belirlenmiştir.
Kapsamlı Araştırma Projeleri (4901); Doktora Sonrası Araştırma Projeleri (4909) için başvuru üst limiti 45.000 TL’dir.
Desteklenecek projelerin Muş Alparslan Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Uygulama Yönergesine uygun bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Lisansüstü tez projelerinde bursiyer çalıştırılacak ise burs miktarı ve süresinin YÖK mevzuatında belirtilen limitler göz önüne alınarak belirlenmesi ve bursiyer ödemelerinin proje bütçesinin %30’nu geçmeyecek şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.
Başvurusu yapılacak projelerin bütçelerinde; kongre, konferans, çalıştay gibi bilimsel etkinlikler için, katılım ücreti, konaklama, ulaşım giderleri vb. taleplerle fotokopi kâğıdı, kalem, içecek, afiş gibi sarf malzemeleri proje bütçelerinde yer almamalıdır.
Projeler bütçe ve içerik açısından ön incelemeleri tamamlandıktan sonra bilimsel içerik açısından hakeme gönderilecektir.
Üniversite Dışından Araştırmacıların Projede Yer Alması
Üniversitemiz tarafından desteklenecek projelerde üniversitemiz dışından araştırmacılar yer alabilir. Proje yürütücüsü Muş Alparslan Üniversitesi personeli olmalı ve yönergede belirtilen şartları da taşımak zorundadır.
Çağrıya Özel Hususlar
Aşağıdaki koşulları sağlayan başvurular değerlendirmeye alınacaktır.
Tüm proje türlerine doktorasını tamamlamış, Muş Alparslan Üniversitesi kadrosunda bulunan öğretim elemanlarından Web of Sciences (WOS) H indeks değeri, fen bilimleri için üç (3) (sosyal bilimler için bu şart aranmaz), sosyal bilimler için Google akademik veya Research Gate H indeks değerinin en az üç (3) ve üzeri olanlar başvuru yapabilir.
BAP yönergenin 9. Maddesinin “ı” bendinden açıkça tanımlanan süreler içerisinde yer alan öğretim elemanlarında bu şart aranmaz. Yüksek lisans tez projeleri bu kapsam dışındadır Proje başvuruları BAP Otomasyon Sistemi üzerinden yapılır.
Araştırma ve geliştirme niteliği olmayan, daha önce yapılmış ve tekrar niteliği taşıyan, malzeme ve hizmet alımlarına ait proforma faturaları olmayan, Etik Kurul Belgesi bulunmayan (Etik Kurul Belgesi, kurulun toplanma süresine göre başvuru yapıldıktan sonra sözleşme yapılmadan önce teslim edilebilir) projeler destek kapsamı dışında tutulacaktır.
Toplantı, çalıştay düzenleme ve bunlar için ikram bedeli, istatistik analiz bedelleri gibi talepler proje bütçesi içerisinde yer alamayacaktır.
Projelerin Değerlendirilmesi
BAP Otomasyon Sistemi üzerinden başvuru yapan tüm projeler en az üç hakeme gönderilir. Hakemlerin en az ikisinin olumlu görüşü halinde proje ile ilgili nihai karar BAP komisyonu tarafından alınır. BAP birimine tahsis edilen bütçenin yeterli olması durumunda, tüm karara bağlanan projeler desteklenir. Ancak bütçe, başvuru yapıp karara bağlanan tüm projelerin talep edilen maliyetlerinden az ise, destekleme kararı alınırken BAP yönetmeliğinde de belirtilen aşağıdaki sıralama dikkate alınır:
1. Proje yürütücülerinin daha önce faydalandığı BAP projesi sayısı dikkate alınır. En az faydalanandan başlamak üzere destek sıralaması oluşturulur.
2. Proje yürütücülerinin daha önce faydalandığı BAP projesi sayısı eşit olması durumunda fen ve sağlık bilimcileri için WOS H indeks değeri, sosyal bilimleri için WOS H indeks değeri varsa buna göre yoksa Google Scholar H endeks değerine göre desteklenir.
Projelerle ilgili detaylı açıklamalar güncellenmiş BAP yönergesinde yer almaktadır.
Başvurusu Süresi
Başvuru Başlangıç Tarihi: 25/03/2024
Başvuru Bitiş Tarihi: 26/04/2024
Not: Lisansüstü projeler için bütün yıl başvuru yapılabilir.
İletişim:
Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek (BAP Koordinatörü) Dahili Tel: 1503
Adnan AVCI (BAP Görevlisi) Dahili Tel: 2660
Ferit TANIŞ (BAP Görevlisi) Dahili Tel: 2663